Elektrische gitaarles

Logo

Elektrische gitaarles

Elektrische gitaar spelen biedt een wereld van mogelijkheden. Leer de unieke technieken en stijlen die de elektrische gitaar zo bijzonder maken.

Elektrische gitaarles

Reviews

Rob Druart

Aanrader. Ben is een heel georganiseerde en goede gitaarleraar. Hij geeft documentatie mee en houdt ook goed rekening met je niveau.

Laurien

Ik volg sinds 2 maanden les bij Ben, en heb er al zeer veel bijgeleerd! Hij is zeer geduldig en begint vanaf de basis (voor beginners toch). Als persoon die amper nog notenleer kon, leer ik het dankzij hem op de gitaar. Je mag ook zelf aangeven indien iets niet naar je zin is of nog niet op je niveau, dan past hij zijn lessen aan. Topleraar. Zeker aan te raden!

Wim Gardin

Bijna 5 jaar heb ik les gevolgd bij Ben. Eerst op klassieke gitaar, later electrisch. Niettegenstaande ik geen muzikaal genie ben, heeft Ben mij leren gitaar spelen en me laten genieten van te leren spelen. Muziek theorie, noten lezen, ritme, akkoorden, een eerste (eenvoudige) solo, samenspel/duet, klassiek, pop, blues, rock.... het komt allemaal aan bod. De impact van vaste (wekelijkse/twee wekelijkse) oefensessies is enorm: oefening en regelmaat baart kunst! Ben is een coach waarop je kunt bouwen!

Robert Mitchell

Ik heb tot nu toe 20 lessen gevolgd bij Ben. Hij is echt geduldig en maakt het leren van gitaar als absolute beginner begrijpelijk en leuk!

Steven Driesen

Zeer geduldige leraar. Je volgt les op je eigen tempo, op samen afgesproken momenten, wat handig is als je reeds een redelijk volle agenda hebt.

Review-img-1

Robin Daems

Fantastische mentor voor gitaarlessen. De lesstructuur was volledig afgestemd op mijn ervaring en werd op een geduldige manier gegeven. Van nauwelijks een akkoord kunnen spelen tot nu, 2 à 3 maanden later, met oefenen mee kunnen spelen met liedjes – ik ben erg blij met mijn vooruitgang.

Steven De Meyer

Fijne gitaarlessen met goede mix tussen theorie, techniek en zelf spelen. Op drie lessen al duidelijk stappen vooruit gezet. Zeker een aanrader.

Koen Schrooten

Geweldige leraar voor de kinderen en voor mezelf!

Gert Maes

Als totale noob binnengewandeld en na 5 lessen toch al een boel geleerd en speel ik mijn eerste nummer.Afwisselend theorie en praktijk, geduldige leraar.

Dieter Tielemans

De lessen verliepen op een zeer aangename manier waardoor je bijleerde zonder dat het ooit vervelend werd. Doordat je verschillende oefeningen had bleef het ook interessant

Bob Hajim

Gitaarlessen op maat! Aan te bevelen.

Seppe De Raedemaecker

Professionele en kundige leraar die op maat gebrachte service levert. Top!

Sas Daelemans

Samen met een vriendin aan de slag gegaan met duo-lessen gitaar… goede opbouw, op eigen tempo, geen voorkennis vereist… rustige, aangename sfeer… super tevreden!!!

Zeker een aanrader!!!

Alexander

Aangename en goede leerkracht. Leren op je eigen tempo gaat perfect. Echt een aanrader!

Esther C

Ik ben zeer tevreden met de lessen elektrische gitaar!

Marnik Maes

Top privelessen. Ik heb de voorbije jaren veel bijgeleerd. Nu begrijp ik muziek-theorie, ik kan moeiteloos improviseren en mijn techniek is enorm verbeterd. De lessen zijn gericht op je niveau en je muzikale interesse, wat het leerproces heel aangenaam maakt. Zeker een aanrader voor iedereen die gitaar wilt leren spelen of zijn/haar muzikale vaardigheden wilt verbeteren.

Willem Lamont

Vlotte, vriendelijke service voor allerlei gitaar skill niveaus.

Bernardo J

Positief en professionaliteit.

Elektrische gitaarles

Elektrische gitaar spelen biedt een wereld van mogelijkheden. Leer de unieke technieken en stijlen die de elektrische gitaar zo bijzonder maken.

Wat zijn de belangrijkste technieken om te leren voor elektrische gitaar?

De elektrische gitaar is een veelzijdig instrument dat verschillende technieken vereist om de unieke klanken en stijlen te beheersen. Hieronder zet ik de belangrijkste en meest voorkomende technieken voor je op een rij. Lees zeker ook eens gitaarles voor volwassenen, gitaarles voor beginners, gitaarles akkoorden en gitaarles voor kinderen.

Basis en geavanceerde technieken

  • Alternerende plektrumslagen: dit is de techniek waarbij je afwisselende neerwaartse en opwaartse plektrumbewegingen maakt wat ervoor zorgt dat je sneller een opeenvolging van noten kan produceren in vergelijking met bijvoorbeeld enkel neerwaartse slagen.

  • Bending (snaren buigen): het is een basistechniek die zeer vaak gebruikt wordt bij rock-, blues- en countrygitaar. Door de snaar opwaarts of neerwaarts te duwen tijdens het fretten van een noot verandert de toonhoogte en wordt er meer emotie en kracht toegevoegd.

  • Vibrato: door de ingeduwde snaar snel op en neer te bewegen varieer je op subtiele wijze opnieuw de toonhoogte waardoor een (langer) aangehouden noten een rijker, voller en afgeronder karakter krijgen.

  • Hammer-ons / pull-offs: het spelen van twee verschillende noten door middel van één plektrumslag en de snelle plaatsing/wegtrekking van een (extra) vinger op of naar een andere positie. Hammer-ons zijn stijgende intervallen en pull-offs zijn dalende intervallen.

  • Palm muting: of palmdemping is het lichtjes plaatsen van de zijkant van de palm van de ritmehand op de snaren bij de brug terwijl je voortspeelt. Hierdoor ontstaat een gedempte, percussieve klank die typisch is voor ritmepartijen in rock en metal.

Gebruik van versterkers en effecten

Een belangrijk onderdeel van het spelen op een elektrische gitaar is het gebruik van versterkers en effecten. In de les laat ik je zien hoe je deze apparatuur optimaal kunt gebruiken om je geluid te perfectioneren. Ik geef je hier alvast een woordje uitleg over de verschillende types versterkers en welke effecten je kan plaatsen tussen je elektrische gitaar en de versterker om het geluid te krijgen waar jij helemaal in kan opgaan.

De meest gegeerde versterkers zijn vandaag nog steeds de buizenversterkers die het geluid versterken door middel van vacuümbuizen. Zij staan bekend om hun warme, rijke en dynamische klank. Ze reageren gevoelig op het spel van de gitarist wat zorgt voor een natuurlijke, organische muziekervaring.

Transistorversterkers gebruiken transistoren en bieden hierdoor een heldere, strakke toon. Ze zijn betrouwbaarder en vereisen minder onderhoud dan de buizenversterkers.

Dan heb je ook de modelling versterkers. Het zijn digitale versterkers die het geluid van de gekende klassieke versterkers simuleren. Ze bieden hierdoor een zeer breed scala aan klankmogelijkheden met het voordeel van een enorme veelzijdigheid.

Hybride versterkers combineren de eigenschappen van buizen- en transistorversterkers, vaak met buizen in de voorversterking en transistors in de eindversterker. Het resultaat is de warme klank van de buizen met de betrouwbaarheid van transistors.

Akoestische versterkers zijn speciaal ontworpen om het natuurlijke geluid van de akoestische gitaar te vergroten zonder de klank te kleuren.

De populairste effecten voor gitaristen van alle slag zet ik ook hieronder even voor je op een rijtje:

  • Distortion / overdrive: het natuurlijke signaal van de gitaar wordt omgevormd tot een rauwe, krachtige toon. De mate waarin dit signaal overstuurd wordt is groter en agressiever bij ‘distortion’.

  • Reverb: dit effect valt onder de sfeer- of "ambient"-effecten en is eigenlijk onmisbaar voor elke gitarist die zijn sound een niveau hoger wil tillen. Het effect voegt nagalm toe waardoor het geluid klinkt alsof het in een grotere ruimte wordt afgespeeld. 

  • Delay: herhaalt het signaal met tijdsvertraging waardoor echo-achtige herhalingen ontstaan. Het wordt gebruikt om diepte en textuur toe te voegen aan het gitaarspel.

  • Chorus: verdubbelt het gitaargeluid en verschuift de toonhoogte lichtjes, waardoor het klinkt alsof meerdere gitaren hetzelfde tegelijk spelen. Het zorgt voor een dik, rijk en zwevend geluid.

  • Phaser / flanger: modulatie-effecten die het signaal door fasering veranderen wat resulteert in een zwevend of ‘jetmotor’-achtig geluid. Ze worden vaak gebruikt om psychedelische of futuristische klanken te creëren.

  • Compressor: maakt het geluid gelijkmatiger door het verschil tussen de harde en zachte tonen te verminderen. Hierdoor klinkt alles meer in balans en is de muziek doorgaans aangenamer om naar te luisteren.

  • Wah-wah: verandert de frequentierespons van het signaal en creëert zo een “wah-wah”-geluid dat vaak gebruikt wordt in funk en rock voor meer expressie.

  • Looper: stelt gitaristen in staat om stukjes muziek op te nemen en in real-time te herhalen, wat hen de mogelijkheid geeft om complexe lagen te maken of om een achtergrondsetting af te spelen waarover zij een solo kunnen oefenen.

Ik verwijs je ook even door naar mijn artikel "Welke 5 gitaareffecten zijn de beste starters voor de elektrische gitarist".

Spelen van verschillende muziekstijlen

Of je nu rock, blues, jazz of metal wilt spelen, de elektrische gitaar is geschikt voor diverse stijlen. Onze lessen zijn flexibel en passen zich aan jouw muzikale voorkeuren aan. De leerling zal indien gewenst verder geholpen worden met de juiste instelling van zijn versterker en effecten om zijn gewenste geluidsetup tot stand te brengen. Ook kan er advies op maat gegeven worden bij de aankoop van het juiste nieuwe materiaal dat nauw aansluit bij de persoonlijke muziekvoorkeur.

Elektrische gitaaronderhoud

Het onderhouden van je elektrische gitaar is essentieel voor een goede klank en speelbaarheid. In de gitaarlessen leren we je, indien gewenst, de juiste technieken voor verantwoord gitaaronderhoud.

  • Reiniging: je houdt je gitaar schoon door regelmatig de snaren en de hals af te vegen met een doek. Er bestaan ook producten die zorgen voor een optimaal onderhoud van de gitaarhals waardoor zweet en vuil de gitaar niet kunnen aantasten

  • Snaren vervangen: om de zoveel tijd is het noodzakelijk om nieuwe snaren te plaatsen. Oude snaren klinken dof en kunnen sneller breken. Dit is ook een geschikt moment je toets te reinigen.

  • Hals afstellen: door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid kan de hals kromtrekken, wat invloed heeft op speelbaarheid en intonatie.

  • Elektronica controleren: door de potentiometers en de schakelaars regelmatig te controleren en schoon te maken houd je alles in goede staat.

  • Opslag en bescherming: door de gitaar op een geschikte plaats te bewaren zorg je ervoor dat zij beschermd blijft tegen stof, stoten en extreme weersomstandigheden, welke nefaste effecten kunnen hebben op de hals en het lichaam.

Improvisatie en solo’s

Door de gemakkelijke bereikbaarheid van de hogere tonen nabij de brug op de gitaarhals biedt de elektrische gitaar je de mogelijkheid om met het grootste comfort te improviseren en solo’s te spelen. In de cursus ‘Sologitaar en improvisatie’ zal je de juiste kennis verwerven en de gepaste technieken leren beheersen die gepaard gaan met het spelen van indrukwekkende solo’s.

Starten met gitaarlessen?

Zou je graag eens langskomen voor een gesprek waarin we samen bespreken hoe we de lessen ideaal voor je kunnen laten verlopen? Neem dan nu contact op voor een gratis kennismaking! Zou je graag al meteen starten? Boek dan meteen een cursus privé gitaarles of duo gitaarles.

Moeite om zelfstandig gitaar te leren?

Met persoonlijke begeleiding leer je stap voor stap spelen, op jouw tempo en met blijvend resultaat.

Geen tijd in je drukke agenda?

Dankzij flexibele lesmomenten en online ondersteuning passen de lessen perfect in jouw planning.

Overweldigd door theorie en moeilijke gitaartechnieken?

Je krijgt het helder en praktisch uitgelegd, zodat je snel je favoriete liedjes speelt en plezier beleeft.

Hoeveel kost een gitaarles?

Kies voor privéles, duoles of groepsles. Privéles kost € 45 per uur, duoles € 35 per uur, per persoon. Je krijgt toegang tot een persoonlijk online account met al je lesmateriaal. Hiermee heb je een gestructureerd overzicht van alles wat aan bod komt, inclusief de gegeven opdrachten die individueel met je worden opgevolgd. Vanaf 5 lessen geniet je van korting en een iets flexibere inplanning.

Privéles

Vanaf € 45 per uur

Leg de fundamenten met coaching en opvolging op maat. Verfijn je techniek en leer improviseren.

  • 5 lessen voor € 200
  • 10 lessen voor € 390
  • 20 lessen voor € 750
  • Begin met gitaarles
  • Duoles

    Vanaf € 70 per uur

    Versterk je samenspel en geniet van gezamenlijke vooruitgang.

    • 5 lessen voor € 300
    • 10 lessen voor € 600
    • 20 lessen voor € 1.160
  • Begin met gitaarles
  • Groepsles

    € 170 per 10 uur

    Ontmoet gelijkgestemde muzikanten en ontwikkel je vaardigheden samen. Voor 3 tot 6 personen vanaf 31 mei tot en met 26 juli 2025.

    • Tweewekelijkse groepslessen op zaterdagnamiddag
    • 5 sessies van telkens 2 uur gitaarles voor beginners, met een kwartier pauze
    • Basisakkoorden en -technieken, ritmegitaar, sologitaar en samenspel
  • Begin met gitaarles
  • Begin met gitaarles

    Vul je persoonlijke gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek of de inplanning van je eerste gitaarles.

    Dit mag je verwachten

    • Persoonlijke begeleiding op jouw tempo

    • Flexibele lesmomenten, ook 's avonds of in het weekend

    • Privéles, duoles of groepsles mogelijk

    • Toegang tot online lesmateriaal

    • Gratis kennismaking zonder verplichtingen