Gitaarles akkoorden

Gitaarles akkoorden

In de meeste muziekgenres vormen akkoorden de ruggegraat waarover een melodie of solo zich manifesteert. Hier leer je als ritmegitarist de belangrijkste akkoorden en hoe je ze kunt gebruiken in je spel. De gitaarlessen zijn opgedeeld in 4 modules die bestaan uit een reeks oefeningen, gaande van 17 tot 24 oefeningen per module, die al of niet gebaseerd zijn op bestaande nummers en een stijgende moeilijkheidsgraad hebben, alsook complete liedjes die gebruik maken van één of meerdere slagritmes en andere technieken.

De eerste module behandelt de belangrijkste basisakkoorden die gebruik maken van open snaren en voegt daar al meteen de basisritmes aan toe die het meest gebruikt worden. Ook worden technieken zoals arpeggiëren en dempen aan je repertoire toegevoegd. Lees ook Gitaarles beginners.

In module 2 maak je kennis met het principe van de doorschuifakkoorden en leer je zo ritmegitaar toe te passen over de ganse lengte van de gitaartoets. We maken kennis met de meest gebruikte barré-akkoorden zoals F en Bm in een liedjescontext en de toegevoegde waarde van slashakkoorden over langere progressies. Je leert expressief zijn met moeilijkere ritmes zoals shuffle, al of niet in een bluescontext, inlassing van rusten en meer gesyncopeerde ritmes. Na de afwerking van de eerste twee modules zal je in staat zijn om naast het spelen van het overgrote deel van de bestaande liedjes ook je eigen arrangementen en composities te maken met een goed begrip van de basisregels van tonale muziek.

In de derde module gaan we nog dieper in op de populaire barré-akkoorden en maak je kennis met drop-2 voicings. Dit zijn open voicings, wat betekent dat het arrangement van de noten binnenin het akkoord het interval van een octaaf overstijgt. Drop-2 akkoorden zijn net als de drop-3 akkoorden zeer rijke akkoorden met een groot bereik qua klank wat hen zeer populair maakt bij jazz-, funk-, soul- alsook bluesmuzikanten. We gaan ook nader in op vaak gebruikte compingritmes, ritmische kicks en substitutie-akkoorden.

In de vierde module verrijken we je harmonische repertoire nog meer door ook de drop-3 voicings en hun voornaamste omkeringen eigen te maken aan je gitaarspel. We behandelen deze akkoorden in een bredere blues-en/of jazzcontext en leren meer textuur te leggen overheen drieklanken en vierklanken door tensies toe te voegen en alteraties te maken op de samenstelling van een akkoord.

Basisakkoorden en akkoordenschema’s

De meest gebruikte basisakkoorden zullen je al snel op weg helpen om een zekere muzikale expressiviteit voort te brengen. Deze akkoorden komen vaak voor in populaire liedjes en eens je vertrouwd bent geraakt met het principe van het doorschuiven van open akkoorden zal zich altijd wel een bruikbare oplossing aandienen om je favoriete nummers te kunnen begeleiden. Akkoorden van liedjes worden vaak neergeschreven aan de hand van akkoordenschema’s. Hierbij worden ze onderverdeeld in een maatstructuur aan de hand waarvan je een duidelijk beeld krijgt over welke tijdsindeling de akkoorden ten opzichte van elkaar moeten gespeeld worden. Het oefenen van akkoorden aan de hand van dergelijke schema’s zal je niet alleen helpen om je vingervaardigheid te verbeteren, maar ook om een correct ritmegevoel en een sterker muzikaal gehoor aan de dag te leggen .

Overgangen tussen akkoorden

Het soepel kunnen wisselen tussen akkoorden is een belangrijke vaardigheid. Goede overgangen tussen akkoorden zorgen voor een vloeiende muzikale lijn. Dit maakt muziek aangenamer om naar te luisteren en helpt om de natuurlijke flow van een stuk te behouden. Door de overgangen met regelmaat te oefenen verbeter je je vingerzettingen en je handcoördinatie wat ook leidt tot een betere controle over je instrument. Je leert spelen met meer zelfvertrouwen en plezier en dat maakt het makkelijker om je te concentreren op andere aspecten van muziek maken zoals dynamiek en expressie. Consistente en nauwkeurige overgangen kan je oefenen door te spelen met een metronoom, een backing track of een live band. In de les komen verschillende manieren aan bod en krijg je het juiste materiaal om stapsgewijs te vorderen. De focus wordt gelegd op de probleemgebieden van je spel en dit doen we aan de hand van verschillende technieken zoals langzamer spelen, visuele oefeningen en het spelen in een herkenbare context.

Barré-akkoorden en hun toepassingen

Barré-akkoorden maken het mogelijk om snel te schakelen langsheen de gitaarhals zonder teveel nieuwe vingerzettingen. Eens je vertrouwd bent met de klassieke majeur- en mineurgrepen kan je ook relatief eenvoudig overschakelen op de minder vaak voorkomende variaties zoals de vierklanken majeur7, mineur7, dominant7…Barré-akkoorden maken geen gebruik van open snaren waardoor ze zich uitstekend lenen voor transpositie en modulatie. Ze komen niet alleen vaak voor in popmuziek of aanverwanten daarvan, maar ook in rock en jazz. Bij deze eerste is het gebruik ervan meer dan eens essentieel gebleken als bijdragende factor voor het spelen van krachtige en gestage ritmes. In jazzmuziek worden barré-akkoorden vaak gebruikt voor het spelen van standards en improvisaties. Ook blues- en folkmuzikanten maken er extensief gebruik van.

Ritme en strumming patronen

Ritme vormt de basis van alle muziek. Het is het element dat een stuk voortstuwt en strucuur geeft. Het beheersen van ritmische patronen is essentieel om een solide basis te leggen en helpt niet alleen bij het begeleiden van andere muzikanten of jezelf maar ook bij het spelen van solo’s en improvisaties. Strummingpatronen zorgen voor dynamiek en variatie in het spel. Door te leren verschillende patronen toe te passen aan de hand van oefeningen en bestaande nummers werken we op de technische beheersing van je slaghand (of ritmehand) en je vermogen om soepel en consistent te spelen. Ritme en strumming bieden een medium voor creatieve expressie. Door middel van ritmische variaties en accenten kan jij als gitarist je persoonlijke stempel drukken op een muziekstuk en je eigen uniek en herkenbaar geluid meegeven.

Akkoorden in verschillende muziekstijlen

Akkoorden worden in allerlei muziekstijlen gebruikt. We laten je zien hoe je akkoorden kunt toepassen in rock, blues, pop, jazz en andere genres. Door de akkoorden meteen in een ritmische context te plaatsen in combinatie met elkaar wordt de leerling aangemoedigd om zich de grepen eigen te maken door onmiddellijke toepassing op iets wat bij hem of haar in de smaak ligt. Lees ook elektrische gitaarles, gitaarles voor kinderen en gitaarles voor volwassenen.

Starten met gitaarlessen?

Zou je graag eens langskomen voor een gesprek waarin we samen bespreken hoe we de lessen ideaal voor je kunnen laten verlopen? Neem dan nu contact op voor een gratis kennismaking! Zou je graag al meteen starten? Boek dan meteen een cursus privé gitaarles of duo gitaarles.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de straat (altijd gratis parkeren) en de locatie is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (bus 32 stopt achter de hoek, Prins Boudewijnlaan).”

All Rights Reserved © 2020 Gitaarlessen Boeckx
Algemene voorwaarden