prive-gitaar-les-frusti-1

Veelgestelde vragen

 

Waarmee kan ik het beste starten, akoestische of elektrische gitaar?

De akoestische gitaar is zowiezo een betere leermeester om de eenvoudige reden dat het een moeilijker instrument is om te bespelen. Iedereen die omgeschakeld is van een akoestische folkgitaar of klassieke gitaar naar een elektrische gitaar of andersom zal dit onomstotelijk bevestigen. Door de iets bredere hals en snaren die harder aanvoelen zullen je vingers sneller vermoeid geraken. Dit staat niet in de weg dat je keuze van type gitaar ook mag afhangen van je persoonlijke muzikale invloedssferen. Kan je echt niet wachten om coole riffs van metalbands tevoorschijn te toveren of met eenvoudige blueslicks al direct de show te stelen, dan staat niets je in de weg om toch maar ineens voor het ietwat duurdere alternatief te kiezen.

 

Waar moet ik op letten als ik een gitaar koop?

Bij de aanschaf van een “steel string” akoestische gitaar (dus geen klassieke of Spaanse gitaar) met normale afmetingen kan je als beginner best niet onder de richtprijs van 120 euro duiken. De eenvoudige reden is dat deze prijs normaal gezien garant zal staan voor een gitaar die zeer snel ontstemt en een klank zal voortbrengen die eerder teleurstellend is in vergelijking met andere gitaren die net iets meer hebben mogen kosten. Probeer de gitaar altijd eerst zelf uit met bijvoorbeeld enkele akkoorden, of laat ze testen door een ervaren gitarist. Houdt de gitaarhals voor je oog en kijk of hij mooi recht loopt vanaf de brug tot aan de kop. Gitaren die bijvoorbeeld langdurig blootgesteld zijn geweest aan extreme temperaturen of slecht onderhouden zijn geweest, kunnen licht misvormd zijn en afschuwelijk zijn om te bespelen. Probeer de gitaar enkele minuten uit en ga dan na of ze nog correct gestemd is. Koop nooit een gitaar zonder ze te bespelen. Hetzelfde geldt voor een elektrische gitaar, maar de richtprijs hiervoor is moeilijker te bepalen. Er bestaan al beginnerssets vanaf 250 euro waarbij een klein versterkertje, gitaarkabel, gitaarzak, plektrum en strap zijn inbegrepen.

 

Welk soort plektrum kan ik het beste gebruiken?

Ook hier is er natuurlijk weer sprake van persoonlijke keuze. Wanneer je net start met gitaarspelen zou ik je aanraden om geen te harde plektrums te gebruiken. Omdat zij minder gemakkelijk meegeven, zal je ze ook minder gemakkelijk kunnen vasthouden en je moet al op zoveel tegelijk letten wat linkerhandtechniek betreft. Ik gebruik zelf een zacht en buigzaam plektrum van 0,60 mm voor het bespelen van de folkgitaar, bvb arpeggiëren of strummen van akkoorden.

 

Hoelang duurt het voor ik een nummer naar behoren kan spelen?

Alles hangt uiteraard af van de tijd die je investeert in de muzikale passages waar je nog de meeste verbetering nodig hebt. De sleutel tot succes is in de eerste plaats op een slimme en gevarieerde manier oefenen. Speel niet telkens opnieuw de liedjes of riffs die je al lang kent, maar verleg je eigen grenzen, schrijf zelf ook muziek en neem jezelf op, speel samen met andere muzikanten en blijf genieten van wat je doet. Speel nooit met tegenzin. Maak op voorhand een dag- of weekindeling van je voornemens om te oefenen en de vruchten zullen zich zeer snel afwerpen. Gitaristen met een goede planning hebben naar mijn mening een voorsprong.

prive-gitaar-les-frusti-2

 

Ik heb veel pijn in mijn vingers als ik oefen, is dat normaal?

Ja, maar blijf doorgaan en die pijn zal gegarandeerd verdwijnen. Gitaar is, samen met viool, een van de moeilijkste instrumenten om te leren bespelen. Je vingers moeten zich aanpassen aan onnatuurlijke grepen en naarmate je vingertoppen wennen aan de harde snaren waar zij de nodige grip op moeten uitoefenen om de juiste klanken te produceren zal er verharding of eelt op verschijnen. Eens je deze verharding hebt, wordt het alleen nog maar gemakkelijker om de juiste technieken aan te wenden en je spel tot een bevredigend niveau te brengen.

 

Waarom klinkt mijn versie van een liedje helemaal anders ten opzichte van het origineel?

Niet alleen technische uitvoering op je instrument is een belangrijke kwestie, maar ook de gebruikte effecten in een nummer kunnen veel verschil maken. Daarbij komt ook dat de meeste nummers meerdere keren worden opgenomen in een studio onder professionele begeleiding met peperduur materiaal om hiervan een eindproduct te maken dat nog moeilijk te bekritiseren valt. Het is een algemene wetenschap dat de kwaliteit van live gespeelde nummers zelden in de buurt komt van een studioversie. Wees dus niet te kritisch ten opzichte van jezelf maar probeer te werken aan details en binnen de kortste keren zal je versteld staan van de mogelijkheden waarover jij beschikt met je eigen gerief.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de straat en de locatie is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (bus 32 vanuit Antwerpen stad stopt achter de hoek, Prins Boudewijnlaan).”

All Rights Reserved © 2020 Gitaarlessen Boeckx