Vorige hoofdstukken

Al op vrij jonge leeftijd begon ik met gitaar spelen. Aanvankelijk waren vooral de akkoorden, zoals bij de meeste gitaristen, zeer frustrerend om te leren. Ik had veel pijn in de vingers, sommige grepen leken zo goed als onmogelijk en muzikale passages die ik wou naspelen wilden maar niet snel genoeg lukken.

Door de jaren heen is mijn muzieksmaak voortdurend onderhevig geweest aan verandering – soms zelfs van het ene uiterste in het andere - en dus waren afwisselende periodes van instrumentale rust en nieuwe van non-stop toewijding geen uitzondering.
Op mijn 16de verjaardag kreeg ik van mijn vader mijn eerste elektrische gitaar, een Fender Squier, waarmee ik dan eindelijk kon beginnen te experimenteren met effecten zoals distortion, reverb, flanger, chorus,... om zo vooral nummers van mijn favoriete rock- en metalbands op mijn eigen manier te kunnen brengen.

In 2003 studeerde ik af aan de hogeschool als gegradueerde in het bedrijfsbeheer, waarna ik begon met solliciteren. Na een jaar van werken in de financiële sector hield ik het voor bekeken en besloot ik om mijn horizonten als gitarist nog meer te verruimen. Diepgewortelde artistieke verlangens en de nood aan een zelfstandig inkomen drongen zich aan mij op. Ik oefende vele uren per dag, zowel op akoestische als elektrische gitaar, en legde mij toe op zwaar metaal, klassieke barokstukken en ragtime fingerpicking, blueslicks,..., muziektheorie en leerde mezelf ook noten lezen.

Ik zou in deze periode van werkloosheid nog zijprojecten opstarten met vrienden en andere muzikanten, waaronder later ook een Iron Maiden coverband, maar het was al op 24-jarige leeftijd dat ik op de planken voor een redelijk groot publiek mijn gang kon gaan. Mijn aandeel in Medra, een ensemble uit het Hobokense die vooral Ierse folk, bluegrass, ragtime en oldtime klassiekers bracht, kon beschreven worden als die van ritme- en leadgitarist. Na enkele jaren van repeteren en optreden verliet ik de band en begon ik mij meer te concentreren op een eventuele voltijdse bezigheid als toekomstig gitaarleerkracht.

Ook tijdens mijn loopbaan als leraar heb ik mezelf nog theoretisch laten bijscholen door enkele prominente jazzmuzikanten en later volgde ik ook nog lessen aan de rockschool te Leuven, welke echter van een bescheiden omvang bleven. De meeste vooruitgang heb ik volledig aan mijn eigen inzet te danken en dus mag ik mijzelf gerust een autodidact noemen.

 

Contact